De siste årene har det vært en stille revolusjon i finansmarkedet kalt Fintech (Financial technology). Fintech er et generelt begrep som omfavner endringer i den tradisjonelle finansnæringen på grunn av innføring av ny teknologi, ofte via nye aktører i markedet som tør å tenke annerledes.

Dette har ført til at det har dukket opp en rekke ny nyttige og svært prisgunstige alternativer til den norske finansnæringen. Det har også dukket opp en konkret mulighet til å skaffe seg gratis konto i utlandet.

N26 er en slik ny tilbyder i dette markedet, og er rett og slett en tysk nanobank (vi kommer tilbake til dette utrykket), som tilbyr nordmenn gratis brukskonto og debetkort (visa eller Mastercard) i Tyskland. Dette debetkortet er ikke bare gratis å anskaffe, det er mer eller mindre helt gebyrfritt å bruke, og du slipper også unna det ellers nærmest uunngåelige valutapåslaget.

N26 er langt i fra alene i dette nye markedet, og mange av konkurrentene har like gode og kanskje enda bedre betingelser på enkelte områder. Den store fordelen til N26 er at den har status som en fullverdig bank med en innskuddsgaranti tilsvarende det vi har i Norge, men med beløpsgrense etter EU sine regler.

Hvordan skaffe seg konto hos N26?

Det er svært enkelt å skaffe seg konto i N26. Du går enten inn på hjemmesiden N26.com og går gjennom registreringsstegene, eller så laster du ned appen til din mobiltelefon og gjennomfører den enkle registreringsprosessen. For å laste ned appen så søker du enkelt og greit etter «N26» i App Store eller Play Store.

Vi vil absolutt anbefale å benytte appen til registrering. Du må nemlig ta et bilde av deg selv, samt laste opp et bilde av passet ditt for å oppfylle EU regler mot hvitvasking, samt oppfylle «KYC» (Know Your Customer) kravene fra de Europeiske tilsynsmyndighetene.

Dette er det innebygd svært enkle løsninger for i appen, og dermed er det eneste som tar særlig tid i registreringsprosessen det å lete frem passet sitt. I løpet av 5 minutter er hele prosessen ferdig og ca. 10 dager senere ligger kortet i postkassen og alt er klart til å komme i gang.

Du kan da ta kortet i bruk og vil oppdage en rekke artige funksjoner som du ikke har vært borte i før. For eksempel kan du endre din pin kode så ofte du vil, noe som bare tar to sekunder. Greit dersom du låner bort kortet ditt til et bestemt kjøp, selv om dette ikke anbefales.

Dersom du setter pris på denne artikkelen, så setter vi pris på om du oppgir promokode: terjem3192 i registreringsprosessen.

Hvordan overføre penger til N26?

Den eneste ulempen for oss nordmenn, er at foreløpig er den eneste måten å overføre penger til N26 på, via en utenlandsbetaling fra din norske bank. Du blir med andre ord ikke helt kvitt din norske bank ennå. Dette er forøvrig noe som er gebyrbelagt i norske banker, selv om utenlandsbetalinger har blitt enklere og billigere de siste årene.

Dersom dette er en stor bakside for deg, så kan du trøste deg med at det finnes en rekke andre konkurrenter til N26 som også tilbyr gratis debetkort til nordmenn, hvor dette er løst på bedre måte.

Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle disse har status som fullverdige banker, med tilhørende innskuddsgaranti. De er imidlertid omfattet av egne direktiv for e-pengeforetak og betalingsformidlingsforetak, noe som medfører at disse også følges med på av tilsynsmyndigheter og har strenge krav til kapital og sikkerhet. Noen stor risiko er det med andre ord ikke.

Hos en aktør som Revolut, som i stor grad fungerer likt med N26, så kan du enkelt overføre penger kostnadsfritt fra dit norske Visa eller Mastercard til din Revolut konto.

Hva er en nanobank?

En nanobank er et nytt begrep som brukes om nye produkter og aktører i finansbransjen, aktører som kun fokuserer på en liten nisje i den tradisjonelle banknæringen, typisk i sammenheng med nye teknologiske løsninger og muligheter.

Det tradisjonelle valutapåslaget er et typisk eksempel på dette. Nye tilbydere har funnet kreative måter på å la kundene selv foreta valutaveksling på, enten direkte i appen eller indirekte ved at appen gjør det for deg, slik at du hele tiden handler med midler på kontoen i lokal valuta.

Det er forskjellige måter å løse dette på. En skandinavisk aktør, Lunarway, har gjort dette slik at du selv veksler i appen. Så lenge dette gjøres i normale åpningstider, så risikerer banken ikke tap eller gevinst på valutakurser, da dette gjøres live til reell kurs.

Hvordan tjener disse tilbyderne penger?

Når man har oppdaget disse nye produktene, så irriterer man seg over at man ikke fant ut av dette før. Det er jo faktisk mye penger å spare, og dessuten får man tilgang til mange nye praktiske løsninger som man ikke viste at fantes.

Men etter hvert er det naturlig å stille seg et vesentlig spørsmål. Hvordan tjener disse aktørene penger, så lenge alt er gratis eller tilnærmet gratis for brukerne?

Det er ikke et enkelt svar på dette. Det første svaret er at pr. i dag så taper nok mange av disse aktørene penger. Det handler om å hele tiden få inn ny kapital for å vinne markedsdeler, gevinsten kommer etter hvert.

Man kan sammenligne det hele med IT-boblen på slutten av 90 tallet. Mange IT selskap tjente nesten ikke penger, men likevel ble de priset skyhøyt og penger ble stadig spyttet inn av investorer. Google hadde nesten ingen inntekter den gangen, men alle viste at så lenge et betydelig antall av verdens befolkning brukte dem, så ville det alltid finnes måter å tjene penger på. Det viste seg å være en veldig riktig tanke.

Pr. i dag så er nok hovedinntektskilden til disse bankene å forsøke å selge oppgraderingskort, hvor du betaler en fast månedspris. Siden hovedfordelen med dette ofte er at du får en reiseforsikring inkludert, så er dette nok ikke så aktuelt for nordmenn som gjerne allerede er dobbeltforsikret via helårs reiseforsikring, reiseforsikring via jobb samt via kredittkort.

For mange av brukerne til N26 og konkurrentene i andre europeiske land så er nok dette langt i fra like vanlig som i Norge. Så at det kan være et marked for disse oppgraderingene er absolutt mulig. Man får også et mer «Fancy» kort etter oppgradering, noe mange alene synes er verdt prisen.

Det å selge relevante ekstratjenester, samt tilby cashbackløsninger som er knyttet opp mot kortet, så finnes det mange potensielle tjenester som selskapene kan tjene mye penger på, samtidig som prismodellen forblir som den er i dag.

Ellers er ikke alt gratis, men det som koster noe er gjerne bagateller i forhold til det vi er vant til fra den norske banknæringen. Dette kan forsvares ved at kostnadsnivået er langt lavere hos disse aktørene, enn hos tradisjonell bankvirksomhet.

Det er ingen fysiske lokaler, det er lite behov for ansatte da det er få og enkle produkter som genererer lite kundehenvendelser, samt at alt er lagt opp til helautomatiserte prosesser uten menneskelig innblanding. Når man lykkes med dette så sparer man mye penger, noe som kan gjenspeiles i prisene på produktene og dermed gjøre dem enda mer attraktive.

Hvorfor ha gratis konto i utlandet?

Den viktigste årsaken til å ha et kort fra N26 og lignende aktører er alle de praktiske løsningene samt pengene du sparer.

Det kan også være andre fordeler med å ha penger plassert i utlandet. Norske Namsmyndigheter kan ikke ta beslag i midler i utlandet, men det er samtidig viktig å være klar over at saken likevel kan oversendes til lokal innkrever i det aktuelle landet, som deretter forsøker inndriving via landets egne namsmyndigheter. For at dette skal være aktuelt så bør det være snakk om relativt store beløp, samt at namsmyndighetene må være klar over at du har midler i utlandet.

Dersom du driver personlige forretninger på kryss av landegrenser, så er en slik konto absolutt å foretrekke. Revolut er et eksempel på en aktør som har bygd ut et stort nettverk av brukere med slike behov, og betalinger mellom brukere kan gjennomføres gratis verden rundt, på samme måte som vi gjør det via Vipps mellom norske brukere.

Den norske kronen har jevnt og trutt tapt seg i verdi i lang tid mot andre valutaer. Når du plasserer penger på en konto hos N26, så oppbevares disse pengene i Euro og er ikke utsatt for kronesvingninger. Dette kan dog svinge begge veier da ingen vet hvilken vei dette går i fremtiden.

Ellers er det av og til bare greit å ha flere bein å stå på. Ved å ha en konto i utenlandsk bank så har du ett sikkerhetsnett ekstra når du er ute på reise og trenger tilgang til penger. Hele det norske banksystemet kan være nede, noe som jo også faktisk skjer innimellom, og da har du en ekstra mulighet for tilgang til penger i utlandet.

Kan en slik konto brukes til å gjemme unna svarte penger?

Det er straffbart å ikke oppgi inntekter og formue i utlandet til skattemyndighetene. Dessuten så har EU og EØS landene et omfattende lovverk og samarbeid, for å utlevere bankopplysninger på kryss av landegrensene til de forskjellige skatte og tilsynsmyndighetene.

Det å bruke konto hos N26, Revlout og lignende aktører til å gjemme unna svarte penger vil således medføre stor risiko for å bli avslørt.

Dersom dette er ønsket ditt, så bør du i det minste sørge for at en slik konto er utenfor EU. Vi er kjent med at tilsvarende produkter er på full fart opp og frem i land som Brasil, og dersom disse ikke tilbyr konto til europeiske brukere så er det bare snakk om tid.